Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola

Iskolai élet

Alapítvány

e-Ügyintézés

Események

Kakaó-party

A karácsony előtti utolsó tanítási napon iskolánk tanulói és dolgozói kakaóval, forró teával és kaláccsal hangolódtak az ünnepekre. A már hagyománnyá vált adventi műsor meghallgatása után, az osztályok átvették „ajándékaikat” tanáraiktól egy-egy dal, vers vagy üzenet formájában, majd elfogyasztották a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ által felajánlott karácsonyi „menüt”. A délelőtt zárásaként közösen néztük meg a Ju és Zsu társulat által előadott „A dzsungel könyve” című előadást, melyet ezúton is köszönünk, majd közös énekléssel kívántunk egymásnak kellemes, békés ünnepeket.

Reméljük, hogy ezzel a lélekmelengető eseménnyel új hagyományt teremtettünk.

 

A Tankerület legszebb karácsonyfája

Iskolánk három karácsonyfával szállt versenybe a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ által meghirdetett „A Tankerület legszebb karácsonyfája” címért. A kiírás szerint minden iskola kizárólag saját készítésű díszekkel dekorálhatta, az iskola arculatát leginkább tükröző stílusban karácsonyfáját. Dobogós helyezést ugyan nem sikerült elérnünk, de mindannyian nagyon élveztük a díszek közös elkészítését, melyben gyerekek és pedagógusok egyaránt részt vettek.

Színházlátogatás

A Lázár Ervin Programnak köszönhetően, december 12-én este iskolánk nyolcadik évfolyamos diákjai megtekinthették a Pesti Magyar Színház társulata által előadott „Valahol Európában” című musicalt. A színházlátogatás minden költségét a program fedezte, lehetővé téve azt, hogy minden tanuló részt vehessen azon.

 Az összeállítást készítette: Thamó Emőke


„Nálunk mindig történik valami…”

Decemberi események az alsó tagozaton.

 

A decemberi hónap csak három tanítási hétből állt, de annál eseménydúsabb volt.

Természetesen első a tanulás, ezért a naponta okosodtunk, gyakoroltunk, haladtunk.

Még november végén voltak a legjobb matekosok a Taksonyi Területi Matematika Versenyen, de az eredmények csak decemberben jöttek meg.

  1. osztály:

Szabó Nóri                   7. helyezés             Felkészítő: Balázs Lajosné

Kakas Zoé Viktória     12.helyezés             Felkészítő: Patonai István

  1. osztály:

Basa Lara Noa               7. helyezés             Felkészítő: Gábor Tünde

Balogh Lelle Lídia       13. helyezés           Felkészítő: Csaplárné Szilágyi Veronika

Gratulálunk a helyezésekhez!

Megjött a Mikulás, bár nehezen ért ide, mert nem volt hó, hogy csússzon a szánkója. Nagy örömmel, közös énekléssel köszöntöttük. Minden osztályba bejött megpihenni, kiosztani a csomagokat.

Az adventi időszak minden évben, nagyon szép kis ünnepi pillanatokat jelent az alsósoknak. Péntekenként meggyújtjuk a következő adventi gyertyát szép, kis zenés, verses műsor keretében.

Az osztályok, a folyosók csodás télies, karácsonyi dekorációt kaptak. December utolsó napjaira elkészültek a betlehemek, karácsonyi ajándékok is. Az iskolai karácsonyi műsorban a 3.a osztály képviselte az alsósokat. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? írása alapján készült jelenetet adták elő.

Ezzel a karácsonyi jelenettel látogattak el a Szőnyi Lakóotthonba is. A lakók és a gondozók nagy örömmel fogadták az osztályt, majd viszonzásul finom teát, süteményt kaptak a gyerek.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon a tízórai mindenkinek kalács és meleg kakaó volt, így kakaó partiztunk Ezután az egész iskola az OMK nagy termében végignézte a Dzsungel könyve című előadást. A kb negyven fős szereplő sereg, végig izgalomban tartotta a kicsiket, nagyokat.

Ismét eltelt egy év. A 2020-as naptári évre mindenkinek kívánunk jó egészséget! Kívánjuk, hogy a befektetett munka hozzon sok sikert a tanulásban, a sportban, a művészeti tevékenységekben!

                                                                                         Balázs Lajosné (3.a osztályfőnök)


PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP

Iskolánk felső tagozatán 2019.11.14-én, egész napos pályaorientációs napot tartottunk. Délelőtt külsős szakemberek, különböző szakmákat mutattak meg a tanulóink részére, délután volt tanulóink tartottak előadást a gyerekek részére, este különböző gimnáziumok és szakközépiskolák képviselői tartottak előadást a diákok és szüleik részére. Köszönjük a szervező pedagógusok áldozatos munkáját!


Iskolarendőri tájékoztató óra

2019.10.22-én iskolarendőrünk, Laczó Csaba tartott a felső tagozatos diákoknak előadást a biztonságos kerékpáros közlekedésről. 10. 25-én pénteken, kora reggel, a rendőrség és a polgárőrség átfogó ellenőrzést tartott a Széchenyi úti iskolánál, a gyerekek kerékpárjának állapota miatt.

Sajnos, azt tapasztalták, hogy nagyon sok mindenkinek hiányzik a kivilágítás a bicikliről, ezért kérjük a Szülőket, hogy ezeket az eszközöket pótolják, mert hamar sötétedik már!


Szép padokat kaptunk!

A  Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola Szülői Munkaközösségétől a felső tagozatos gyerekek 6 darab kerti padot kaptak, amin a szüneteket hasznosan és kényelmesen eltölthetik.

Köszönjük szépen a Szülői Munkaközösségnek ezeket a remek ajándékokat!


Képeslapküldő projekt

A Dömsödi iskola első, illetve második osztályos idegen nyelvi szakkörösei, 19 országgal együtt vesznek részt egy képeslap küldő projektben, melyben a legkisebbek is lehetőséget kapnak, hogy külföldi tanulókkal ismerkedjenek.

 

Ballagás 2018/2019. tanév

Hagyományaink szerint szombaton 9 órakor tartottuk meg iskolai ballagási ünnepélyünket. Ebben a tanévben két osztályt indítottunk útra.

A búcsú azonban már korábban megkezdődött. Kedden szerenáddal kedveskedtek tanáriknak. Csütörtökön, a banketten, csokorba szedték iskolás éveik felejthetetlen emlékeit, esetenként finom humorral átszőtt mondatokkal, versikékkel köszönték meg munkánkat, és gyönyörű táncokkal színesítették műsorukat. Sokunk szemébe szökött könny, amikor a gyerekek a szüleiket kérték fel, és együtt keringőztek a táncparketten.

Ezen az estén, hagyományteremtő céllal, nyolcadikosaink fát ültettek a Széchenyi úti iskola udvarán. Reméljük ez a gesztus is mélyíti a volt iskolájukhoz, településünkhöz való kötődésüket.

Majd ezt követően gyertyás ballagással vettek búcsút, otthont adó tantermeiktől.

A szombati ballagáson, tanítóik, tanáraik, és a meghívott vendégeik megtisztelő jelenlétében hallgatták meg az elköszönő gondolatokat, és ők maguk is búcsúztak tanáraiktól, iskolatársaiktól. Természetesen megköszönték szüleik féltő, óvó gondoskodását is.

A nyolcadikosok szüleinek nevében búcsúzó Bődi Endre nem csak megköszönte nevelő-oktató munkánkat, hanem a gyerekek számára is megfogalmazott megszívelendő útravaló gondolatokat.

Búcsú beszédemben a pályaválasztásról, az egyre fokozódó egyéni felelősségvállalásról és a magánélet, a család fontosságáról beszéltem tanítványaimnak. Elköszönő gondolatként Ady Endre szavait idéztem kedves ballagóinknak:

„Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen,

de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!”

A nyolcadikosok számára ezt az eseményt a tanévzáróval kötöttük össze. A különböző területeken elért eredményeik miatt jutalmaztuk tanulóinkat.

A jutalmakról bővebben itt

 Dömsöd, 2019. 06. 17.

 Mészáros Pálné /igazgató/

 

 

                                                                                                                                           


JÚNIUS 8-ÁN DÖMSÖDRE LÁTOGATOTT

A MAGYAR BIODIVERZITÁS-KUTATÓ TÁRSASÁG TÖBB SZAKÉRTŐJE.

 Két napot töltöttek el itt. Szombaton a gyerekek is bekapcsolódhattak a programba, melynek során előadásokon vettek részt, illetve külsős helyszíneken, a Kiskunsági Nemzeti Park több pontján szakértőkkel együtt vizsgálták az élővilágot. Lepkéket, bogarakat, denevéreket, madarakat, vízi élővilágot, kis emlősöket figyelhettek meg.


Nálunk mindig történik valami ( közzétéve: 2019.01.07)

“Szobám
sarkában a
békesség fája
zöld ruháján sok
ezernyi szín, alatta fénylő
melegségben a gyermeki világ
játszani hív. Játszani, játszani,
békében játszani gyermekem veled
hagy játsszam még, körültáncolom veled
a világot most, mikor mindenki érzelme ég.
Nézem a fámat és egyre jobban érzem a fenyő
illatát, töprengem azon, hogy milyen jó lenne, ha
örök maradna ez éjszakám. Csillagszórók a gallyak
csúcsán szórják a karácsony csillagát, békecsillagok
röpdöső fényei
szobámból
szálljatok
mind tovább.”
Gyenes István – Karácsonyfa

     Az év utolsó hónapja: december. Iskolánkban, az alsó tagozaton is a Mikulás napjával kezdődtek az adventi események.

   A folyosók, tantermek csillogó, havas fehér, arany és piros színt öltöttek. A Mikulás csendes, üres folyosóról kopogott be a termekbe, ahol izgatottan, szívdobogva várták a gyerekek. Nagy volt a meglepetés, mivel a nagy könyvéből mindenkiről tudott ezt-azt kiolvasni.

    Péntekenként meggyújtottunk az adventi koszorú gyertyáit. Csendes, meghitt pillanatok voltak ezek, valóságos lélekbeli készülődés a karácsonyra. Hetenként más-más évfolyam adta a kis műsort.

    Ellátogatott adventi versekkel, karácsonyi énekekkel a 2.a, és a 4.a osztály a Szőnyi Károly Lakóotthonba is, ahol meleg szeretettel fogadták őket.

   Az iskola karácsonyi műsorában a felsősök mellett, a betlehemi eseményeket elevenítette fel a 3.b osztály óriás fakanálbábokkal, és a 2.a osztály kórusa énekelt.

   Karácsonyi ajándékokkal is készültek az osztályok. Saját kezűleg asztali díszeket, köszöntő lapokat, karácsonyfa díszeket alkottak.

“Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. – Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is.”
Kálnay Adél

Az adventi események mellett természetesen tanultunk, sportoltunk, kirándultunk is.

Kunszentmiklóson idén is megrendezték a 3-4-ig osztályosoknak a VARGAbetű matematika,- magyar nyelv-és irodalom tanulmányi versenyt.

A dömsödiek közül dobogós helyen végzett:

-II. helyezett lett: Bilász Amanda Felicitasz 4.a osztályos tanuló,

Felkészítője: Budainé-Doroszlai Judit

Budapestre ment osztálykirándulásra a 2.a és a 4.a osztály. Idegenvezetővel megnézték az Országházat,majd a Mezőgazdasági Múzeum Állandó Kiállításait a Vajdahunyadvárban. A nap zárásaként pedig egy színházi előadáson vettek részt. Csukás István: Bogármese című műve alapján készült táncjátékot látták. A kilencven perces előadás alatt minden tekintet a színpadra szegeződött, egy szó sem hangzott el a szereplők szájából, mégis tökéletesen lekötött mindenkit. Nagy élmény volt ez a RAM Colosseum-i előadás.

Az elkövetkező évre kívánjuk:

Legyen örömünk, örüljünk minden szépnek!

Dudaszó, vagy trombita, szóljon most harsogva!

Ott búcsúzik az ó év

Gyorsan követi az új.

Új év, új remény,

Játék, öröm, béke és szeretet:

Én így kívánok most néked

Vidám, boldog újévet!

Balázs Lajosné tanítónő

[ngg src=”galleries” ids=”19″ display=”basic_imagebrowser”]

Szeptemberi emlék / 6. a osztály (közzétéve:2018.12.13)

Szeptemberben 3 napot töltöttünk Zánkán az Erzsébet-tábor keretében.

2 hónapja történt, de még friss az emlék a 6. a osztály tanulóiban.

Gyerekszóval:

Egy nagyon élménydús kirándulás volt. Rengeteg emléket szereztem. Sok nevetéssel és bolondozással telt. Amióta ott voltunk, az osztályunk sokkal összetartóbb lett. Szuper volt az esti buli és a társasjátékozás. Kár, hogy csak 3 napot maradhattunk. Sokat játszottunk a kis pataknál, amiben „kincseket” találtunk. Nagyon örültem, hogy ott lehettem, és nagyon szívesen mennék még egyszer. Köszönjük Elly néninek, hogy elvitt minket.         / Czeller-Kovács Abigél / 

Az Erzsébet-tábor a legjobb tábor, amiben voltam. Nagyon tetszett minden, legjobban a szállás. Jó szobatársaim voltak, sokáig fent voltunk, jót szórakoztunk.            / Csaplár Tünde /

Az egyik osztálytársam beleesett a 10 cm mély patakba, és nyakig vizes lett. A programok közül tetszett: trambulin, hajókirándulás.     / Molnár Anna /

Nekem nagyon tetszett. Nekem csak az nem tetszett, hogy kevés volt az ennivaló. De nagyon jó volt a buli, amire még a lányok is átjöttek.                 / Berki Szabolcs /

Nagyon tetszettek a különböző programok: az izgalmas trambulin és a kézműves foglalkozás. A patakban pénzt kerestünk. Este játszottunk Elly nénivel activityt, mutogattunk, körbeírtunk, sokat nevettünk. Ami nem annyira tetszett: nem volt fűtés, az ennivaló. De azért nagyon rossz volt hazajönni, még egy kicsit maradtam volna. Hazafelé megálltunk egy fagyizóban.    / Horváth Fanni /

Szerintem nagyon jó lehetőség volt az Erzsébet-tábor. Nagyon sok program volt. Nekem a hajókázás és az ugrálás tetszett a legjobban. Az egyik osztálytársam majdnem nyelv nélkül jött haza. 9-en voltunk egy szobában. Szerintem szuper volt, máskor is szívesen elmennék. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem.   / Lacza Hanna /

 

 

Nekem az tetszett a legjobban, hogy jó sok program volt, és soha sem unatkoztunk. Egyik este nagyon jó buli volt az egyik szobában. Az egyik osztálytársam beleesett a patakba, nagyon vicces volt. Sokan laktunk a szobában, így mindig pakolnunk kellett volna, de néha nem csináltuk. Szó szerint felborult a rend.          / Matus Alexandra /

Nekem az tetszett, hogy jobban összekovácsolta az osztályt a kirándulás. Jó volt, hogy többen aludtunk egy szobában. Este átmentünk egymáshoz, és zenéltünk. Az volt a rossz, hogy nem fűtöttek, pedig hideg volt. Nem volt finom az étel.        / Budai Dzseni /

Jó volt focizni. Megnéztük a Balatont, hajóztunk is rajta. Gyönyörködtünk a szép látványban. Az ebédlő furcsa volt, mivel még nem láttam ilyet. Az ennivaló lehetett volna egy kicsit jobb. Nekem a legjobban a számháború tetszett, az nagyon-nagyon jó volt. Este szerettem volna aludni, de a fiúk sokat beszéltek, és nem tudtam tőlük. A karszalagomat megtartottam, még most is a szobámban van.            / Szombati Zsombor /

Nekem nagyon tetszett az Erzsébet-tábor, mert sosem volt olyan, hogy nem volt valami. Mindig mentünk mindenhova. Legutolsó este buliztunk. Az étel az nem volt finom. Vásárolni drágán lehetett.    / Kakas Bence /

Szerintem ez volt életem legjobb tábora! A kis patakhoz ebéd után mindig lementünk szaladgálni egyet. A segítő fiatalok nagyon kedvesek voltak velünk. A legjobb program a számháború és a hajókázás volt. Sajnos nem tudtunk fürdeni, mert már hideg volt a víz.       / Gonda Gréta /

Pályázatok

Fenntartó

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola © 2020