Események

Képeslapküldő projekt

A Dömsödi iskola első, illetve második osztályos idegen nyelvi szakkörösei, 19 országgal együtt vesznek részt egy képeslap küldő projektben, melyben a legkisebbek is lehetőséget kapnak, hogy külföldi tanulókkal ismerkedjenek.

 

Ballagás 2018/2019. tanév

Hagyományaink szerint szombaton 9 órakor tartottuk meg iskolai ballagási ünnepélyünket. Ebben a tanévben két osztályt indítottunk útra.

A búcsú azonban már korábban megkezdődött. Kedden szerenáddal kedveskedtek tanáriknak. Csütörtökön, a banketten, csokorba szedték iskolás éveik felejthetetlen emlékeit, esetenként finom humorral átszőtt mondatokkal, versikékkel köszönték meg munkánkat, és gyönyörű táncokkal színesítették műsorukat. Sokunk szemébe szökött könny, amikor a gyerekek a szüleiket kérték fel, és együtt keringőztek a táncparketten.

Ezen az estén, hagyományteremtő céllal, nyolcadikosaink fát ültettek a Széchenyi úti iskola udvarán. Reméljük ez a gesztus is mélyíti a volt iskolájukhoz, településünkhöz való kötődésüket.

Majd ezt követően gyertyás ballagással vettek búcsút, otthont adó tantermeiktől.

A szombati ballagáson, tanítóik, tanáraik, és a meghívott vendégeik megtisztelő jelenlétében hallgatták meg az elköszönő gondolatokat, és ők maguk is búcsúztak tanáraiktól, iskolatársaiktól. Természetesen megköszönték szüleik féltő, óvó gondoskodását is.

A nyolcadikosok szüleinek nevében búcsúzó Bődi Endre nem csak megköszönte nevelő-oktató munkánkat, hanem a gyerekek számára is megfogalmazott megszívelendő útravaló gondolatokat.

Búcsú beszédemben a pályaválasztásról, az egyre fokozódó egyéni felelősségvállalásról és a magánélet, a család fontosságáról beszéltem tanítványaimnak. Elköszönő gondolatként Ady Endre szavait idéztem kedves ballagóinknak:

„Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen,

de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!”

A nyolcadikosok számára ezt az eseményt a tanévzáróval kötöttük össze. A különböző területeken elért eredményeik miatt jutalmaztuk tanulóinkat.

A jutalmakról bővebben itt

 Dömsöd, 2019. 06. 17.

 Mészáros Pálné /igazgató/

 

 

                                                                                                                                           


JÚNIUS 8-ÁN DÖMSÖDRE LÁTOGATOTT

A MAGYAR BIODIVERZITÁS-KUTATÓ TÁRSASÁG TÖBB SZAKÉRTŐJE.

 Két napot töltöttek el itt. Szombaton a gyerekek is bekapcsolódhattak a programba, melynek során előadásokon vettek részt, illetve külsős helyszíneken, a Kiskunsági Nemzeti Park több pontján szakértőkkel együtt vizsgálták az élővilágot. Lepkéket, bogarakat, denevéreket, madarakat, vízi élővilágot, kis emlősöket figyelhettek meg.


Nálunk mindig történik valami ( közzétéve: 2019.01.07)

“Szobám
sarkában a
békesség fája
zöld ruháján sok
ezernyi szín, alatta fénylő
melegségben a gyermeki világ
játszani hív. Játszani, játszani,
békében játszani gyermekem veled
hagy játsszam még, körültáncolom veled
a világot most, mikor mindenki érzelme ég.
Nézem a fámat és egyre jobban érzem a fenyő
illatát, töprengem azon, hogy milyen jó lenne, ha
örök maradna ez éjszakám. Csillagszórók a gallyak
csúcsán szórják a karácsony csillagát, békecsillagok
röpdöső fényei
szobámból
szálljatok
mind tovább.”
Gyenes István – Karácsonyfa

     Az év utolsó hónapja: december. Iskolánkban, az alsó tagozaton is a Mikulás napjával kezdődtek az adventi események.

   A folyosók, tantermek csillogó, havas fehér, arany és piros színt öltöttek. A Mikulás csendes, üres folyosóról kopogott be a termekbe, ahol izgatottan, szívdobogva várták a gyerekek. Nagy volt a meglepetés, mivel a nagy könyvéből mindenkiről tudott ezt-azt kiolvasni.

    Péntekenként meggyújtottunk az adventi koszorú gyertyáit. Csendes, meghitt pillanatok voltak ezek, valóságos lélekbeli készülődés a karácsonyra. Hetenként más-más évfolyam adta a kis műsort.

    Ellátogatott adventi versekkel, karácsonyi énekekkel a 2.a, és a 4.a osztály a Szőnyi Károly Lakóotthonba is, ahol meleg szeretettel fogadták őket.

   Az iskola karácsonyi műsorában a felsősök mellett, a betlehemi eseményeket elevenítette fel a 3.b osztály óriás fakanálbábokkal, és a 2.a osztály kórusa énekelt.

   Karácsonyi ajándékokkal is készültek az osztályok. Saját kezűleg asztali díszeket, köszöntő lapokat, karácsonyfa díszeket alkottak.

“Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. – Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is.”
Kálnay Adél

Az adventi események mellett természetesen tanultunk, sportoltunk, kirándultunk is.

Kunszentmiklóson idén is megrendezték a 3-4-ig osztályosoknak a VARGAbetű matematika,- magyar nyelv-és irodalom tanulmányi versenyt.

A dömsödiek közül dobogós helyen végzett:

-II. helyezett lett: Bilász Amanda Felicitasz 4.a osztályos tanuló,

Felkészítője: Budainé-Doroszlai Judit

Budapestre ment osztálykirándulásra a 2.a és a 4.a osztály. Idegenvezetővel megnézték az Országházat,majd a Mezőgazdasági Múzeum Állandó Kiállításait a Vajdahunyadvárban. A nap zárásaként pedig egy színházi előadáson vettek részt. Csukás István: Bogármese című műve alapján készült táncjátékot látták. A kilencven perces előadás alatt minden tekintet a színpadra szegeződött, egy szó sem hangzott el a szereplők szájából, mégis tökéletesen lekötött mindenkit. Nagy élmény volt ez a RAM Colosseum-i előadás.

Az elkövetkező évre kívánjuk:

Legyen örömünk, örüljünk minden szépnek!

Dudaszó, vagy trombita, szóljon most harsogva!

Ott búcsúzik az ó év

Gyorsan követi az új.

Új év, új remény,

Játék, öröm, béke és szeretet:

Én így kívánok most néked

Vidám, boldog újévet!

Balázs Lajosné tanítónő

[ngg src=”galleries” ids=”19″ display=”basic_imagebrowser”]

Szeptemberi emlék / 6. a osztály (közzétéve:2018.12.13)

Szeptemberben 3 napot töltöttünk Zánkán az Erzsébet-tábor keretében.

2 hónapja történt, de még friss az emlék a 6. a osztály tanulóiban.

Gyerekszóval:

Egy nagyon élménydús kirándulás volt. Rengeteg emléket szereztem. Sok nevetéssel és bolondozással telt. Amióta ott voltunk, az osztályunk sokkal összetartóbb lett. Szuper volt az esti buli és a társasjátékozás. Kár, hogy csak 3 napot maradhattunk. Sokat játszottunk a kis pataknál, amiben „kincseket” találtunk. Nagyon örültem, hogy ott lehettem, és nagyon szívesen mennék még egyszer. Köszönjük Elly néninek, hogy elvitt minket.         / Czeller-Kovács Abigél / 

Az Erzsébet-tábor a legjobb tábor, amiben voltam. Nagyon tetszett minden, legjobban a szállás. Jó szobatársaim voltak, sokáig fent voltunk, jót szórakoztunk.            / Csaplár Tünde /

Az egyik osztálytársam beleesett a 10 cm mély patakba, és nyakig vizes lett. A programok közül tetszett: trambulin, hajókirándulás.     / Molnár Anna /

Nekem nagyon tetszett. Nekem csak az nem tetszett, hogy kevés volt az ennivaló. De nagyon jó volt a buli, amire még a lányok is átjöttek.                 / Berki Szabolcs /

Nagyon tetszettek a különböző programok: az izgalmas trambulin és a kézműves foglalkozás. A patakban pénzt kerestünk. Este játszottunk Elly nénivel activityt, mutogattunk, körbeírtunk, sokat nevettünk. Ami nem annyira tetszett: nem volt fűtés, az ennivaló. De azért nagyon rossz volt hazajönni, még egy kicsit maradtam volna. Hazafelé megálltunk egy fagyizóban.    / Horváth Fanni /

Szerintem nagyon jó lehetőség volt az Erzsébet-tábor. Nagyon sok program volt. Nekem a hajókázás és az ugrálás tetszett a legjobban. Az egyik osztálytársam majdnem nyelv nélkül jött haza. 9-en voltunk egy szobában. Szerintem szuper volt, máskor is szívesen elmennék. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem.   / Lacza Hanna /

 

 

Nekem az tetszett a legjobban, hogy jó sok program volt, és soha sem unatkoztunk. Egyik este nagyon jó buli volt az egyik szobában. Az egyik osztálytársam beleesett a patakba, nagyon vicces volt. Sokan laktunk a szobában, így mindig pakolnunk kellett volna, de néha nem csináltuk. Szó szerint felborult a rend.          / Matus Alexandra /

Nekem az tetszett, hogy jobban összekovácsolta az osztályt a kirándulás. Jó volt, hogy többen aludtunk egy szobában. Este átmentünk egymáshoz, és zenéltünk. Az volt a rossz, hogy nem fűtöttek, pedig hideg volt. Nem volt finom az étel.        / Budai Dzseni /

Jó volt focizni. Megnéztük a Balatont, hajóztunk is rajta. Gyönyörködtünk a szép látványban. Az ebédlő furcsa volt, mivel még nem láttam ilyet. Az ennivaló lehetett volna egy kicsit jobb. Nekem a legjobban a számháború tetszett, az nagyon-nagyon jó volt. Este szerettem volna aludni, de a fiúk sokat beszéltek, és nem tudtam tőlük. A karszalagomat megtartottam, még most is a szobámban van.            / Szombati Zsombor /

Nekem nagyon tetszett az Erzsébet-tábor, mert sosem volt olyan, hogy nem volt valami. Mindig mentünk mindenhova. Legutolsó este buliztunk. Az étel az nem volt finom. Vásárolni drágán lehetett.    / Kakas Bence /

Szerintem ez volt életem legjobb tábora! A kis patakhoz ebéd után mindig lementünk szaladgálni egyet. A segítő fiatalok nagyon kedvesek voltak velünk. A legjobb program a számháború és a hajókázás volt. Sajnos nem tudtunk fürdeni, mert már hideg volt a víz.       / Gonda Gréta /