Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola

Iskolai élet

Alapítvány

e-Ügyintézés

Események

2023.10.18-án iskolánkban pályaorientációs napot tartottunk. Az alsó tagozat és az 5. évfolyam helyben, a 6-8. évfolyam pedig Budapesten a Szakmázz Fesztiválon vettek részt.
Köszönjük szépen az előadóknak a munkáját!

 Nálunk mindig történik valami…

„Hogy boldog lehess,

3 kincset keress:

Higgy,remélj, szeress.

Hozzon az új év

örömből végtelent,

szeretetből önzetlent,

sikereket míg csak lehet!”

 

2020. január 6-án, vízkereszt napján megkezdődött az iskola a hosszú téli szünet után.

Január 15-én Mesélő Dallamok keretein belül megtekinthettük Dóbiás Péter és zenekara előadásában a Ludas Matyit.

Január 20-án első alkalommal megrendezésre került iskolánkban a Szépíró verseny, melynek eredményei a következők:

1. évfolyam

Gazsó Fanni 1.a I.helyezés

Rab Alexa Petra 1.a II.helyezés

Jánosi Gábor Ferenc 1.a III.helyezés

2. évfolyam

Omiliák Dávid 2.b I.helyezés

Fabók Fruzsina 2.a II.helyezés

Balogh László Levente 2.b III.helyezés

3. évfolyam

Kultsár Heidi Gerda 3.a I.helyezés

Tímár Renáta 3.b II.helyezés

Pelle Regina Olívia 3.a III.helyezés

4. évfolyam

Csorba Krisztina Henrietta 4.a I.helyezés

Pető Zita Nóra 4.b II. helyezés

Balogh Lelle Lídia 4.a III.helyezés

Hagyományokhoz híven XXXI. alkalommal rendeztük meg január 22.-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kazinczy prózamondó területi versenyünket. A 2.b osztály vidám kis műsorával kezdődött, melyet Feketéné Patonai Nóra tanított be.

12 iskolából 51 gyerek érkezett a versenyre. Az idén a kötelező szöveget Fekete István: Hajnal Badányban című könyvéből választottuk. A szabadon választott szöveget a versenyzők magukkal hozták. A versenyt lebonyolította Bábelné Varga Judit igazgató helyettes, köszöntőt mondott Ácsné Jaksa Szilvia intézményvezető. A zsűri elnöke Krnájszki Istvánné szavaiból idézek: Ezen a napon Himnuszunk születésére is emlékezünk. A magyar Himnusz nem csak egy szép vers, egy dal, hanem a nemzeti imádságunk, nemzeti létünk kifejezője. Énekeljük hát mindig lélekkel,hittel, bátorsággal. Mit is jelent nekünk a magyar kultúra? A több mind 1000 éves Kárpát-medencei múltunk, nyelvünk, irodalmunk,népdalkincsünk, táncaink, meséink, szokásaink, hitünk, tárgyi- és épített örökségünk. Hisz Kodály azt mondja, hogy „Ez az örökség hamar elpárolog,ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Megszerezni, szinten tartani nehéz, elveszíteni könnyű. Ez a kicsi nép nem engedheti meg magának a műveletlenség luxusát. Éljük hát a magyar kultúránkat!”  Általatok –gyerekek- a magyar kultúra megtartásával találkozunk itt. A legfontosabbat, a magyar nyelvet művelitek szépséges regény vagy novella részleteken keresztül. A magyar nyelv, a magyar kultúra volt évszázadokon át az a láthatatlan fegyver, ami legyőzte a hódító népeket, nyelveket, eszméket. Engedd, hogy szárnyaljon, mozduljon a lélek a Titokra. A mi kultúránk ősi titkára:

„Isten adta tündér ihlette

ember álmodta örökség ez,

melynek egyetlen tulajdonosa a magyar,

bárhol is éljen a világban.’’

/Wass Albert/

A dömsödi versenyzők eredményei a következők:

3.évfolyam

Szabó Nóra II. helyezés, felkészítő: Balázs Lajosné

Kakas Zoé VIII. helyezés, felkészítő: Patonai István

Pelle Regina VIII. helyezés, felkészítő: Balázs Lajosné

4.évfolyam

Csorba Henrietta IV. helyezés, felkészítő: Csaplárné Szilágyi Veronika

Basa Lara V. helyezés, felkészítő: Gábor Tünde

Csécs Alíz VII. helyezés, felkészítő: Gábor Tünde

 

Január 27-én Szegedi Látványszínház gyermekelőadását láthattuk,ami barátságról szólt, és farsangi hangulatot teremtett számunkra.

Január utolsó hetében megtörtént az első félév lezárása, és megtartottuk a szülői értekezleteket. Február hónapban pedig készülünk a farsangi mulatságra. Az alsóban február 13-án, a felsőben pedig február 14-én kerül megrendezésre. Mindenkinek jó felkészülést kívánunk!

 

Budainé Doroszlay Judit

1.a osztály osztályfőnöke

 

Kakaó-party

A karácsony előtti utolsó tanítási napon iskolánk tanulói és dolgozói kakaóval, forró teával és kaláccsal hangolódtak az ünnepekre. A már hagyománnyá vált adventi műsor meghallgatása után, az osztályok átvették „ajándékaikat” tanáraiktól egy-egy dal, vers vagy üzenet formájában, majd elfogyasztották a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ által felajánlott karácsonyi „menüt”. A délelőtt zárásaként közösen néztük meg a Ju és Zsu társulat által előadott „A dzsungel könyve” című előadást, melyet ezúton is köszönünk, majd közös énekléssel kívántunk egymásnak kellemes, békés ünnepeket.

Reméljük, hogy ezzel a lélekmelengető eseménnyel új hagyományt teremtettünk.

 

A Tankerület legszebb karácsonyfája

Iskolánk három karácsonyfával szállt versenybe a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ által meghirdetett „A Tankerület legszebb karácsonyfája” címért. A kiírás szerint minden iskola kizárólag saját készítésű díszekkel dekorálhatta, az iskola arculatát leginkább tükröző stílusban karácsonyfáját. Dobogós helyezést ugyan nem sikerült elérnünk, de mindannyian nagyon élveztük a díszek közös elkészítését, melyben gyerekek és pedagógusok egyaránt részt vettek.

Színházlátogatás

A Lázár Ervin Programnak köszönhetően, december 12-én este iskolánk nyolcadik évfolyamos diákjai megtekinthették a Pesti Magyar Színház társulata által előadott „Valahol Európában” című musicalt. A színházlátogatás minden költségét a program fedezte, lehetővé téve azt, hogy minden tanuló részt vehessen azon.

 Az összeállítást készítette: Thamó Emőke


„Nálunk mindig történik valami…”

Decemberi események az alsó tagozaton.

 

A decemberi hónap csak három tanítási hétből állt, de annál eseménydúsabb volt.

Természetesen első a tanulás, ezért a naponta okosodtunk, gyakoroltunk, haladtunk.

Még november végén voltak a legjobb matekosok a Taksonyi Területi Matematika Versenyen, de az eredmények csak decemberben jöttek meg.

  1. osztály:

Szabó Nóri                   7. helyezés             Felkészítő: Balázs Lajosné

Kakas Zoé Viktória     12.helyezés             Felkészítő: Patonai István

  1. osztály:

Basa Lara Noa               7. helyezés             Felkészítő: Gábor Tünde

Balogh Lelle Lídia       13. helyezés           Felkészítő: Csaplárné Szilágyi Veronika

Gratulálunk a helyezésekhez!

Megjött a Mikulás, bár nehezen ért ide, mert nem volt hó, hogy csússzon a szánkója. Nagy örömmel, közös énekléssel köszöntöttük. Minden osztályba bejött megpihenni, kiosztani a csomagokat.

Az adventi időszak minden évben, nagyon szép kis ünnepi pillanatokat jelent az alsósoknak. Péntekenként meggyújtjuk a következő adventi gyertyát szép, kis zenés, verses műsor keretében.

Az osztályok, a folyosók csodás télies, karácsonyi dekorációt kaptak. December utolsó napjaira elkészültek a betlehemek, karácsonyi ajándékok is. Az iskolai karácsonyi műsorban a 3.a osztály képviselte az alsósokat. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? írása alapján készült jelenetet adták elő.

Ezzel a karácsonyi jelenettel látogattak el a Szőnyi Lakóotthonba is. A lakók és a gondozók nagy örömmel fogadták az osztályt, majd viszonzásul finom teát, süteményt kaptak a gyerek.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon a tízórai mindenkinek kalács és meleg kakaó volt, így kakaó partiztunk Ezután az egész iskola az OMK nagy termében végignézte a Dzsungel könyve című előadást. A kb negyven fős szereplő sereg, végig izgalomban tartotta a kicsiket, nagyokat.

Ismét eltelt egy év. A 2020-as naptári évre mindenkinek kívánunk jó egészséget! Kívánjuk, hogy a befektetett munka hozzon sok sikert a tanulásban, a sportban, a művészeti tevékenységekben!

                                                                                         Balázs Lajosné (3.a osztályfőnök)


PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP

Iskolánk felső tagozatán 2019.11.14-én, egész napos pályaorientációs napot tartottunk. Délelőtt külsős szakemberek, különböző szakmákat mutattak meg a tanulóink részére, délután volt tanulóink tartottak előadást a gyerekek részére, este különböző gimnáziumok és szakközépiskolák képviselői tartottak előadást a diákok és szüleik részére. Köszönjük a szervező pedagógusok áldozatos munkáját!


Iskolarendőri tájékoztató óra

2019.10.22-én iskolarendőrünk, Laczó Csaba tartott a felső tagozatos diákoknak előadást a biztonságos kerékpáros közlekedésről. 10. 25-én pénteken, kora reggel, a rendőrség és a polgárőrség átfogó ellenőrzést tartott a Széchenyi úti iskolánál, a gyerekek kerékpárjának állapota miatt.

Sajnos, azt tapasztalták, hogy nagyon sok mindenkinek hiányzik a kivilágítás a bicikliről, ezért kérjük a Szülőket, hogy ezeket az eszközöket pótolják, mert hamar sötétedik már!


Szép padokat kaptunk!

A  Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola Szülői Munkaközösségétől a felső tagozatos gyerekek 6 darab kerti padot kaptak, amin a szüneteket hasznosan és kényelmesen eltölthetik.

Köszönjük szépen a Szülői Munkaközösségnek ezeket a remek ajándékokat!


Képeslapküldő projekt

A Dömsödi iskola első, illetve második osztályos idegen nyelvi szakkörösei, 19 országgal együtt vesznek részt egy képeslap küldő projektben, melyben a legkisebbek is lehetőséget kapnak, hogy külföldi tanulókkal ismerkedjenek.

 

Ballagás 2018/2019. tanév

Hagyományaink szerint szombaton 9 órakor tartottuk meg iskolai ballagási ünnepélyünket. Ebben a tanévben két osztályt indítottunk útra.

A búcsú azonban már korábban megkezdődött. Kedden szerenáddal kedveskedtek tanáriknak. Csütörtökön, a banketten, csokorba szedték iskolás éveik felejthetetlen emlékeit, esetenként finom humorral átszőtt mondatokkal, versikékkel köszönték meg munkánkat, és gyönyörű táncokkal színesítették műsorukat. Sokunk szemébe szökött könny, amikor a gyerekek a szüleiket kérték fel, és együtt keringőztek a táncparketten.

Ezen az estén, hagyományteremtő céllal, nyolcadikosaink fát ültettek a Széchenyi úti iskola udvarán. Reméljük ez a gesztus is mélyíti a volt iskolájukhoz, településünkhöz való kötődésüket.

Majd ezt követően gyertyás ballagással vettek búcsút, otthont adó tantermeiktől.

A szombati ballagáson, tanítóik, tanáraik, és a meghívott vendégeik megtisztelő jelenlétében hallgatták meg az elköszönő gondolatokat, és ők maguk is búcsúztak tanáraiktól, iskolatársaiktól. Természetesen megköszönték szüleik féltő, óvó gondoskodását is.

A nyolcadikosok szüleinek nevében búcsúzó Bődi Endre nem csak megköszönte nevelő-oktató munkánkat, hanem a gyerekek számára is megfogalmazott megszívelendő útravaló gondolatokat.

Búcsú beszédemben a pályaválasztásról, az egyre fokozódó egyéni felelősségvállalásról és a magánélet, a család fontosságáról beszéltem tanítványaimnak. Elköszönő gondolatként Ady Endre szavait idéztem kedves ballagóinknak:

„Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen,

de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!”

A nyolcadikosok számára ezt az eseményt a tanévzáróval kötöttük össze. A különböző területeken elért eredményeik miatt jutalmaztuk tanulóinkat.

A jutalmakról bővebben itt

 Dömsöd, 2019. 06. 17.

 Mészáros Pálné /igazgató/

 

 

                                                                                                                                           


JÚNIUS 8-ÁN DÖMSÖDRE LÁTOGATOTT

A MAGYAR BIODIVERZITÁS-KUTATÓ TÁRSASÁG TÖBB SZAKÉRTŐJE.

 Két napot töltöttek el itt. Szombaton a gyerekek is bekapcsolódhattak a programba, melynek során előadásokon vettek részt, illetve külsős helyszíneken, a Kiskunsági Nemzeti Park több pontján szakértőkkel együtt vizsgálták az élővilágot. Lepkéket, bogarakat, denevéreket, madarakat, vízi élővilágot, kis emlősöket figyelhettek meg.


Nálunk mindig történik valami ( közzétéve: 2019.01.07)

“Szobám
sarkában a
békesség fája
zöld ruháján sok
ezernyi szín, alatta fénylő
melegségben a gyermeki világ
játszani hív. Játszani, játszani,
békében játszani gyermekem veled
hagy játsszam még, körültáncolom veled
a világot most, mikor mindenki érzelme ég.
Nézem a fámat és egyre jobban érzem a fenyő
illatát, töprengem azon, hogy milyen jó lenne, ha
örök maradna ez éjszakám. Csillagszórók a gallyak
csúcsán szórják a karácsony csillagát, békecsillagok
röpdöső fényei
szobámból
szálljatok
mind tovább.”
Gyenes István – Karácsonyfa

     Az év utolsó hónapja: december. Iskolánkban, az alsó tagozaton is a Mikulás napjával kezdődtek az adventi események.

   A folyosók, tantermek csillogó, havas fehér, arany és piros színt öltöttek. A Mikulás csendes, üres folyosóról kopogott be a termekbe, ahol izgatottan, szívdobogva várták a gyerekek. Nagy volt a meglepetés, mivel a nagy könyvéből mindenkiről tudott ezt-azt kiolvasni.

    Péntekenként meggyújtottunk az adventi koszorú gyertyáit. Csendes, meghitt pillanatok voltak ezek, valóságos lélekbeli készülődés a karácsonyra. Hetenként más-más évfolyam adta a kis műsort.

    Ellátogatott adventi versekkel, karácsonyi énekekkel a 2.a, és a 4.a osztály a Szőnyi Károly Lakóotthonba is, ahol meleg szeretettel fogadták őket.

   Az iskola karácsonyi műsorában a felsősök mellett, a betlehemi eseményeket elevenítette fel a 3.b osztály óriás fakanálbábokkal, és a 2.a osztály kórusa énekelt.

   Karácsonyi ajándékokkal is készültek az osztályok. Saját kezűleg asztali díszeket, köszöntő lapokat, karácsonyfa díszeket alkottak.

“Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. – Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is.”
Kálnay Adél

Az adventi események mellett természetesen tanultunk, sportoltunk, kirándultunk is.

Kunszentmiklóson idén is megrendezték a 3-4-ig osztályosoknak a VARGAbetű matematika,- magyar nyelv-és irodalom tanulmányi versenyt.

A dömsödiek közül dobogós helyen végzett:

-II. helyezett lett: Bilász Amanda Felicitasz 4.a osztályos tanuló,

Felkészítője: Budainé-Doroszlai Judit

Budapestre ment osztálykirándulásra a 2.a és a 4.a osztály. Idegenvezetővel megnézték az Országházat,majd a Mezőgazdasági Múzeum Állandó Kiállításait a Vajdahunyadvárban. A nap zárásaként pedig egy színházi előadáson vettek részt. Csukás István: Bogármese című műve alapján készült táncjátékot látták. A kilencven perces előadás alatt minden tekintet a színpadra szegeződött, egy szó sem hangzott el a szereplők szájából, mégis tökéletesen lekötött mindenkit. Nagy élmény volt ez a RAM Colosseum-i előadás.

Az elkövetkező évre kívánjuk:

Legyen örömünk, örüljünk minden szépnek!

Dudaszó, vagy trombita, szóljon most harsogva!

Ott búcsúzik az ó év

Gyorsan követi az új.

Új év, új remény,

Játék, öröm, béke és szeretet:

Én így kívánok most néked

Vidám, boldog újévet!

Balázs Lajosné tanítónő

[ngg src=”galleries” ids=”19″ display=”basic_imagebrowser”]

Szeptemberi emlék / 6. a osztály (közzétéve:2018.12.13)

Szeptemberben 3 napot töltöttünk Zánkán az Erzsébet-tábor keretében.

2 hónapja történt, de még friss az emlék a 6. a osztály tanulóiban.

Gyerekszóval:

Egy nagyon élménydús kirándulás volt. Rengeteg emléket szereztem. Sok nevetéssel és bolondozással telt. Amióta ott voltunk, az osztályunk sokkal összetartóbb lett. Szuper volt az esti buli és a társasjátékozás. Kár, hogy csak 3 napot maradhattunk. Sokat játszottunk a kis pataknál, amiben „kincseket” találtunk. Nagyon örültem, hogy ott lehettem, és nagyon szívesen mennék még egyszer. Köszönjük Elly néninek, hogy elvitt minket.         / Czeller-Kovács Abigél / 

Az Erzsébet-tábor a legjobb tábor, amiben voltam. Nagyon tetszett minden, legjobban a szállás. Jó szobatársaim voltak, sokáig fent voltunk, jót szórakoztunk.            / Csaplár Tünde /

Az egyik osztálytársam beleesett a 10 cm mély patakba, és nyakig vizes lett. A programok közül tetszett: trambulin, hajókirándulás.     / Molnár Anna /

Nekem nagyon tetszett. Nekem csak az nem tetszett, hogy kevés volt az ennivaló. De nagyon jó volt a buli, amire még a lányok is átjöttek.                 / Berki Szabolcs /

Nagyon tetszettek a különböző programok: az izgalmas trambulin és a kézműves foglalkozás. A patakban pénzt kerestünk. Este játszottunk Elly nénivel activityt, mutogattunk, körbeírtunk, sokat nevettünk. Ami nem annyira tetszett: nem volt fűtés, az ennivaló. De azért nagyon rossz volt hazajönni, még egy kicsit maradtam volna. Hazafelé megálltunk egy fagyizóban.    / Horváth Fanni /

Szerintem nagyon jó lehetőség volt az Erzsébet-tábor. Nagyon sok program volt. Nekem a hajókázás és az ugrálás tetszett a legjobban. Az egyik osztálytársam majdnem nyelv nélkül jött haza. 9-en voltunk egy szobában. Szerintem szuper volt, máskor is szívesen elmennék. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem.   / Lacza Hanna /

 

 

Nekem az tetszett a legjobban, hogy jó sok program volt, és soha sem unatkoztunk. Egyik este nagyon jó buli volt az egyik szobában. Az egyik osztálytársam beleesett a patakba, nagyon vicces volt. Sokan laktunk a szobában, így mindig pakolnunk kellett volna, de néha nem csináltuk. Szó szerint felborult a rend.          / Matus Alexandra /

Nekem az tetszett, hogy jobban összekovácsolta az osztályt a kirándulás. Jó volt, hogy többen aludtunk egy szobában. Este átmentünk egymáshoz, és zenéltünk. Az volt a rossz, hogy nem fűtöttek, pedig hideg volt. Nem volt finom az étel.        / Budai Dzseni /

Jó volt focizni. Megnéztük a Balatont, hajóztunk is rajta. Gyönyörködtünk a szép látványban. Az ebédlő furcsa volt, mivel még nem láttam ilyet. Az ennivaló lehetett volna egy kicsit jobb. Nekem a legjobban a számháború tetszett, az nagyon-nagyon jó volt. Este szerettem volna aludni, de a fiúk sokat beszéltek, és nem tudtam tőlük. A karszalagomat megtartottam, még most is a szobámban van.            / Szombati Zsombor /

Nekem nagyon tetszett az Erzsébet-tábor, mert sosem volt olyan, hogy nem volt valami. Mindig mentünk mindenhova. Legutolsó este buliztunk. Az étel az nem volt finom. Vásárolni drágán lehetett.    / Kakas Bence /

Szerintem ez volt életem legjobb tábora! A kis patakhoz ebéd után mindig lementünk szaladgálni egyet. A segítő fiatalok nagyon kedvesek voltak velünk. A legjobb program a számháború és a hajókázás volt. Sajnos nem tudtunk fürdeni, mert már hideg volt a víz.       / Gonda Gréta /

Pályázatok

Fenntartó

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola © 2020